WIZARD CATMAGNET MÁGNESES HARCSÁZÓ SZERELÉK RÖGZÍTŐ ADAPTER

Kód: 79300-001
Nincs értékelés
Márka: Wizard
14 990 Ft –10 %
S79300 001
14 990 Ft –10 % 13 490 Ft

Részletes információ

Termék részletes leírása

CATMAGNET - Mágneses kioldóeszköz előfeszített horgászathoz

Magyar találmány, tervezte: Nieto Ramón.

Horgászeszköz, mely a ragadozó halas szakítós módszer kiváltására készült, mágneses kioldó szerkezettel.

Európában őshonos és a magyarországi vizek legnagyobbra növő ragadozója a szürkeharcsa, más néven lesőharcsa. Megfogása és partra terítése egy elég nehéz és összetett folyamat. Már a honfoglalás idején is születtek a harcsafogáshoz kifejlesztett eszközök itthon, mint például a kuttyogatófa. Ez egy régi magyar találmány, melynek segítségével a harcsa táplálkozásához hasonlító hangot tudunk kiadni kézzel. A kuttyogató működtetésekor a harcsák elindulnak a hang irányába és ezzel vonzzák magukhoz a horgászok a zsákmányukat. Ez az eszköz általában a csónakos harcsafogó módszereket gyarapítják, viszont számos más technika is rendelkezésre áll a harcsák megfogására.

Az egyik ilyen közkedvelt technika a szakítós más néven spanolós módszer. A módszer lényege, hogy a főzsinórunk végét, ahol a csali van, egy annál kisebb szakítószilárdságú zsinórral kikötjük egy adott tereptárgyhoz, ami lehet bokor, fa stb. A kapás pillanatában elszakad ez a zsinór és kezdődhet a fárasztás. A mágneses kioldóeszköz egy másik szemszögből közelíti meg ezt a harcsahorgászatban közkedvelt módszert. Egy forradalmian új megoldás, ami nem csupán a horgászoknak kedvez.

Az elavult eddigi megoldások sajnos számos zsinórmaradványt képeznek a vizeinkben. A meglévő szakítós módszereknél gyakran a vízben marad a szakításhoz alkalmazott damil, mely súlyos károkat okoz a környezetünknek. Erre a problémára is megoldást jelent ez az eszköz, mivel itt teljes mértékben megszabadulhatunk az egyszer használatos szakításhoz szükséges damiltól. A szerkezet lényege, hogy a kioldást két úszótestből álló szerkezet hozza létre mágnesek segítségével. Ennek köszönhetően, kapáskor kiold a szerkezet és megkezdődhet a fárasztás. A fogás végén egyszerűen csak újra össze kall pattintani és mehet tovább a horgászat.

A MÓDSZER 

A szakítós más néven spanoplós módszer úgy működik, hogy a végszereléket, amely a főzsinór végén van, kikötözik a meghorgászni kívánt, felkutatott területen egy a főzsinór szakítószilárdágánál jóval kisebb szilárdságú damillal. Ez a terület lehet egy nádfal, bokor, fa töve, vagy egy bója, vagy akár egy vízfenéken elhelyezett nehezék, stb.. A horgászbotot, pedig a kikötéstől feszített állapotban a partra helyezik, amely lehet állítva (így a főzsinór végig a víz felett van előfeszítve), vagy fektetve (ekkor egy nehezebb súllyal rendelkező kapásjelzővel van előfeszítve).

Kapás esetén a szakítózsinór elszakad és megkezdődik a fárasztás. Ezzel a módszerrel nagyobb esély van a hal megakasztására, mert a végszerelék és a horgászbot között közvetlenebb kapcsolat lesz, mint az egyéb feszítésmentes úsztatós vagy fenekezős módszereknél.

A FELTÁRT PROBLÉMÁK

- Ez egy egyszer használatos módszer. Ha elszakad a damil, kötni kell egy újat. Sajnos többnyire nem is lehet megtalálni a szakadt zsinórvégeket és ezért a horgászat után a maradék zsinórt ott is hagyják a horgászok a vízben.
- A vízfenéken elhelyezett nehezékes szakítós módszernél a nehezék, ami általában egy tégla vagy térkő, kapás után a vízben marad. Ahány kapás annyi nehezéket visznek be és hagynak ott a horgászok.
- Ha a kapás és ennek következtében a szakítás a sötétben valósul meg, akkor az újrakötés nehézkesebb és több időt vesz igénybe, aminek következtében tovább zavarják a vizet és ennek hatására a halakat elijeszthetik.
- Problémát jelenthet ezen kívül az is, hogy a szakításhoz felhasznált damil idő előtt elszakadhat. Ez annak a következménye lehet, hogy a damil szakítószilárdága nem volt a megfelelő erősségű és a horgász kötheti újra a rendszert.
- Kapás után nehéz és időigényes visszakötni ugyanabba a pontba a szereléket.
- Ha a meghorgászni kívánt terület messzebb van, ami akár több mint 300 méter is lehet bent a vízben, tovább tetőzi a hibalehetőségeket. A csali bejuttatásakor zavarja a vizet és csökkenti a fogási esélyeket az újrakötéskor.

A MEGOLDÁS

A cél egy olyan horgászeszköz megalkotása volt, amelynek köszönhetően a szakítós módszernél  alkalmazott egyszer használható damil kiváltható egy állandósított eszközzel.

A damil szakadását a mágneses tér megszakításával lett helyettesítve, melynek köszönhetően kapás után könnyedén újra összeállítható a horgászkészség.

Az alkatrészek pedig olyan polimer alapanyagokból állnak melyek lebegnek a víz tetején, ezáltal könnyedén megtalálható a kikötött elem.

A megoldás jellemzője, hogy a két elemen rögzített mágneseknek köszönhetően mágnesesen csatlakoznak egymáshoz, így feszítés hatására kiold a rendszer, megszűnik a mágneses tér. Az oldás után pedig könnyedén újra össze lehet illeszteni a rendszert, így folytatódhat tovább a horgászat.